ATATÜRK İNSAN MI?

Atatürk bir insan olarak doğdu, yaşadı ama ölmedi. Bıraktığı miras sebebiyle sevenleri tarafından adeta ilah seviyesine yükseldi. Günümüzde birçok insan için en kutsal varlık Atatürk’tür. Bedenen yok olmuş olsa da fikren yüceler yücesi mertebesindedir. Bu sebeple Atatürk’e insana ait bir zayıflık atfedilirse sevenlerince o kişi aforoz edilir. O yüzden yılmaz bir Atatürk savunucusu olan Can Dündar, Mustafa isimli film ile biraz da Atatürk’ün insani yanını göstermek isteyince linç edilmişti. Öyle ya! Hiçbir ilah zayıflığı kabul etmez. Hiç kimse de ilahına söz söyletmez. Burada önemli olan Atatürk’ün ilah haline getirilmesi değil; neden ilah haline getirildiğidir. Acaba insanlara ne vaat etti veya neyi miras bıraktı da birçok insan peşinden sürükleniyor? Cevap; özellikle günümüz insanı için müthiş bir hediye bıraktı: Tam anlamıyla kusursuz olmasa da iyi bir ideoloji… Aslında bıraktığı ideoloji nesnel bir açıdan incelendiğinde birçok açıdan kusurlu, eksik, zararlı ve günümüz dünyası için demode bir ideolojidir. “Atatürkçülük” adı altında özetleyeceğimiz ideolojinin ilke ve inkılaplarına baktığımızda çoğunun sorunlu olduğunu görebiliriz. Örneğin İslami açıdan bakarsak milliyetçilik ilkesi ümmetçiliğin yerini aldığından Müslüman için sorundur. Seküler açıdan bakarsak ırkçılığa çıkar. Diğer ilke ve inkılaplar aynı bakış açısıyla derin bir incelemeye tabi tutulduğunda aslında Atatürkçülük denen ideolojinin elle tutulur bir yanı olmadığı, birtakım süslemeler ve güzellemelerden öteye gitmediği görülecektir. Hem kusursuz bir ideoloji dedik hem de kusurlarını saymaya başladık. Dediğimiz gibi nesnel açıdan sorunlu olan bu ideoloji öznel açıdan mükemmeldir.

Atatürk’ün ilah seviyesine çıkmasına neden olan ideolojinin en önemli özelliği soru(n)lara makul seviyede cevap verebilir olmasıdır. Atatürk adeta demiştir ki “ Alın bu ideolojiyi tepe tepe kullanın. Bu ideoloji hem sizin zevklerinize uygun yaşamanızı sağlayacak hem de ideolojiye yöneltilecek itirazlara cevap verecek. Sizin yapmanız gereken hiçbir şey yok. Ben ne gerekiyorsa yaptım. Siz sadece ideolojiye sahip çıkın yeter.” Hakikaten Müslüman bir ülkede tamamen İslam’a düşman bir ideoloji 100 yıldır yaşıyor ve yaşamaya devam etmesi için bolca taraftarı var. Böyle bir hediyenin kıymeti bilinmesi gerekir. Ancak Atatürk’ün bu ideolojisinin en büyük artısı günümüz insanının zevkine hitap etmesidir. Bu ideolojiye inandığın zaman artık seni hiçbir şey durduramaz. Tamamen özgür sayılırsın. Namaz, oruç, zekat, hac, kurban, örtünme gibi neredeyse tüm ibadetler üzerinden düşer. Zina, içki, kumar, uyuşturucu, soyunmak gibi İslam dinince hoş karşılanmayan neredeyse tüm davranışlar normalleşir. Üstelik bu şekilde Müslümanlar içinde yaşıyorsun ve herhangi bir tepki almıyorsun. Hatta bazen sen Müslümanları kendi memleketinde aşağılıyorsun. Böyle bir ortamı oluşturan kişi elbette ilah olmayı hak eder. Düşünün örneğin Portekiz’de Türkler nüfusun en fazla %20 sini oluşturacak ve o ülkede sadece Türk kanunları geçerli olacak. Üstelik Türkler zaman zaman Portekizlileri aşağılayacak ve ülkeden kovmakla tehdit edecek. Bu ne kadar mümkün ya da akla yatkın? İşte Atatürk bunu başarmıştır.

Atatürkçülüğü bilip de 85 milyonun içinde beş vakit namazını kılan, oruç tutan, Kuran okuyan, içki, kumar, zina, faiz ile işi olmayan bir kişi dahi bulamazsınız. Evet, ahiretini mahvetmek karşılığında da olsa Atatürk ideolojisi bu dünyayı cennet haline getirmekte, nefsin istediği here şey olur vermektedir. Ayrıca ideolojiye gelebilecek her saldırıya da bir tedbir alınmış olması ideolojiyi üstün bir hale getirmektedir. Örneğin alfabemi neden değiştirdin dersin, Arap alfabesinin yazması zordu der; hafta tatilini neden Cuma gününden cumartesi ve pazara aldın dersin, uluslararası milletlere uyum sağlamak için der; çarşafı neden kaldırdın dersin, kadın kılığına giren asker kaçakları vardı onları önlemek için der, ezanı neden Türkçe okuttun dersin, insanlar anlasın diye der, tekkeleri neden kapattın, tarikatları neden kaldırdın dersin, onlar dini yanlış anlatıyordu der… Velhasıl her soruya bir cevap vardır. İdeolojiye tabi olanları yormaz. Sorulacak soruların cevaplarını hazırca sunar. Herkes de papağan gibi aynı şeyleri söyler. Gerçi kişi biraz düşünse gerçeği fark edecek ama işine gelmediği için düşünmez. Müslümanların içinde İslam’a küfür ede ede mutlu mesut yaşar gider…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DEPREMDE YAŞANAN CAN KAYIPLARININ NEDENİ LAİKLİK’TİR!

İMAM HATİP LİSESİ MEZUNLARI ATATÜRK’Ü SEVMEZ Mİ?